Yetişkinler Günde 3 Porsiyon Süt Tüketmeli
Sağlığımız üzerinde pek çok faydası bulunan süt, özellikle protein ve kalsiyum açısından oldukça zengin bir besindir. Dyt, sağlıklı bir yaşam için tıpkı çocuklar gibi yetişkinlerin de günde üç porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmesi gerektiğini söyledi. Emine Öztürk, yetişkinlerde süt tüketimi hakkında önemli bilgiler verdi.
Süt, protein, yağ ve karbonhidratlar dahil olmak üzere vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok besin içerir. Kemik sağlığının yanı sıra sayısız faydası bulunan sütün kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Çocukların büyüme ve gelişmesinde değerli bir role sahip olan süt, kemiklerin güçlenmesine ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kuvvet verir, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yaşlanmayı geciktirir ve sindirim sistemini korur. Süt her ne kadar çocukların içeceği bir besin olarak görülse de aslında her yaş grubu için çok değerli ve değerlidir. Peki, yetişkinler için süt ne kadar faydalıdır? Bu sorunun cevabı Dyt. Emine Öztürk veriyor. Sütün diğer besinlerin sınırlı ölçüde sağladığı kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi değerli mineralleri içerdiğini belirten Dyt. Emine Öztürk, yetişkinlerin günde en az üç porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmesi gerektiğinin altını çiziyor. Süt ürünlerinin zengin bir kalsiyum kaynağı olduğunu belirten Dyt. Öztürk, “Yeterli kalsiyum almazsak osteoporoz riskimiz artar. Kemikler zayıflar ve kırılmaya eğilimli hale gelir. “Ulusal Osteoporoz Vakfı, kemik kaybını ve osteoporozu önlemek için yeterli kalsiyum tüketimini ve D vitamini önermektedir.”
Tahammülsüz veya alerjiniz yoksa mutlaka süt tüketin.
Araştırmalar, başta yoğurt olmak üzere süt ve süt ürünleri tüketiminin kemik sağlığına olumlu etkisi olduğunu ve tip 2 diyabet riskini azalttığını gösteriyor. Amerikan Diyabet Derneği’nin tip 2 diyabet riskini azaltmak ve kan şekeri kontrolünün değerli bir göstergesi olan A1C seviyesini düşürmek için Akdeniz diyetini önerdiğini söyleyen Dyt. Öztürk, Akdeniz diyetinin zeytinyağı ve balıktan elde edilen sağlıklı yağların yanı sıra meyve, sebze, kepekli tahıllar ve süt ürünlerinin ölçülü tüketimini içerdiğini belirtiyor. aynen Öztürk, planlı bir beslenmede kişinin herhangi bir alerjisi veya intoleransı yoksa süt ve süt ürünleri tüketmesinin birçok fayda sağladığını da hatırlatıyor.
Metabolizma Hızımız Yavaşlıyor
aynen Emine Öztürk, “Yaş ilerledikçe tüketilmemesi gereken besinler nelerdir?” sorusunu yanıtlıyor. “Yaşlandıkça metabolizma hızımız yavaşlar. Dolayısıyla kalori ihtiyacımız da azalır. Tahammülsüzlük, alerji veya aksini gerektiren bir hastalığınız yoksa belirli bir besini hayatınızdan çıkarmanıza gerek yok. Ancak Akdeniz diyetine yönelmek, diyetinize süt ve süt ürünlerini eklemek, meyve ve sebze tüketimine dikkat etmek, doymuş ve trans yağ alımından mümkün olduğunca kaçınmak faydalı olacaktır. (BSHA)