CHP Genel Başkanı Özel’den Yargıtay’ın Can Atalay hamlesine sert tepki: Bu anayasal düzene isyan girişimidir
Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, Türk Personel Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Seyahat Parkı davası sanığı Can Atalay’ın, verdiği hak ihlali kararına ilişkin yeniden yargılama ve tahliye kararına uyulmamasına karar verdi. Anayasa Mahkemesi (AYM). CHP Genel Başkanı Özgür Özel, söz konusu karara sert tepki göstererek, “Bugün saat 21.00’de yargıdaki son gelişmelerle ilgili Kümemizi kapalı toplantıya çağırdım. Gelişmeler küçümsenemez, görmezden gelinemez. Anayasayı ihlal suçu ötesinde” Bu anayasal düzene karşı çıkma girişimidir, derhal bastırılmalıdır.” ” dedi.
YÜKSEK MAHKEMEDEN TARİHİ KARAR
Yargıtay 3. Ceza Dairesi Türkiye tarihinde bir ilke imza attı. Gezi Davası’nda tutuklanmasının ardından TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkında hak ihlali olduğunu belirten Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunarak tahliyesine karar verdi. .
“BU, ANAYASAL DÜZENİ İHLAL ETME GİRİŞİMİDİR”
Söz konusu karar gündeme bomba gibi düşerken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den sert bir açıklama geldi. Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün saat 21.00’de yargıdaki son gelişmelerle ilgili Grubumuzu olağanüstü kapalı toplantıya çağırdım. Gelişmeler küçümsenemez, görmezden gelinemez. Bu anayasal anayasaya aykırılık girişimidir. Anayasayı ihlal suçunun ötesinde, bu düzen derhal ortadan kaldırılmalıdır.” söz konusu.
DAVANIN ARKA PLANI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Seyahat Parkı davası kapsamında Can Atalay’ın “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye teşebbüse yardım etmek” suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar verdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi yerel mahkemenin kararını hukuka uygun buldu. 14 Mayıs’ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen sanık Atalay’ın avukatları, “Milletvekili seçildiği için hakkındaki yargılamanın durdurulması ve serbest bırakılması” talebiyle Yargıtay’a başvurdu. “. Yargıtay 3. Ceza Dairesi talebin reddine karar verdi.
YÜKSEK MAHKEME 18 YIL HAPİS CEZASINI ONAYLADI
Bunun üzerine Atalay’ın avukatları, yargılamanın ertelenmesi talebinin reddedilerek yargılamanın devam etmesi nedeniyle başvurucunun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının” ihlal edildiğini ve bu hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuruda bulundu. tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle “kişi hürriyeti ve güvenliği” ihlal edilmiştir. bulundu. Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Seyahat Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onadı.
14 ÜYEDEN 5’İ KARARA KARŞI ÇIKTI
25 Ekim’de Anayasa Mahkemesi oy çokluğuyla Can Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Belgeyi inceleyen 14 üyeden 5’i bu karara karşı çıkarak Atalay’ın haklarının ihlal edilmediği sonucuna vardı.
DOSYA YARGIYA GÖNDERİLDİ
Anayasa Mahkemesi, yeniden yargılama ve tahliye talebiyle kararını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme, ihlal kararının yerel mahkemenin verdiği karara ait olmadığı gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.