Haber

Afetlere dayanıklı şehir Kocaeli

1999 depreminden bu yana geçen 24 yılda Büyükşehir, Kocaeli’yi afete dayanıklı bir şehir yapmak için çok iyi çalışıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 1999 Marmara Depremi’nden sonra 24 yıl boyunca dersine çok çalıştı. Bu süreçte öncelik verdiği konu, kentin aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesini sağlayacak kentsel dönüşümdü. Bu süreçte 9 milyon 512 bin 460 metrekarelik alanda kamulaştırma çalışmalarını tamamladı. TOKİ ve Kent Konut aracılığıyla 26.909 adet yeni konut inşaatını tamamladı. 4 bin 151 konutun üretimine devam ediyor.

 

41 ivmeölçer

Büyükşehir Belediyesi, birinci derece deprem bölgesinde yer alan Kocaeli’de 24 yıl önce yaşanan acı ve kayıpların yaşanmaması için bir dizi önlem alarak çalışmalar yürüttü. Kurmuş olduğu Baz Sarsıntı İnceleme Müdürlüğü ile uyumlu olarak şehir genelinde yer altı hareketlerini kaydeden 41 adet ivme ölçüm cihazı kurmuştur. Yerel Deprem Kayıt Ağı, Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi ile Deprem Simülasyon Merkezi’ni kurdu. Farklı yaş gruplarına yönelik deprem eğitimleri, hafif düzeyde zihinsel engelli öğrencilere sarsıntı eğitimi, okullarda eğitimler, mahalle halkına yönelik afete hazırlık eğitimleri düzenlendi. Kocaeli Anneleri Afete Hazır Eğitim Projesi’ni hayata geçiren Büyükşehir, “Hareket Eden Dünya” adlı tiyatro oyunuyla deprem gerçeğini sanatla gösterdi.

 

İMAR PLANI, KENTSEL TASARIM VE FİZİBİLİTE

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, olası doğal afetlerin etkisini en aza indirmek, ardından krizi hızlı ve planlı bir şekilde kontrol altına almak ve süreci gerçek anlamda yönetmek için bir dizi proje geliştirdi. Bu kapsamda İstanbul ili için Zemin Sınıflandırması ve Sismik Değerlendirme, Fay Aktivitesi Araştırması, Heyelan Aktivitesi Araştırması, Heyelan ve Doğal Afet Tehlikeleri Çalışmaları, Zemin Bilgi Bankası, Afet Hasarlarının Azaltılmasına Yönelik Akıllı Şehir Uygulama Projeleri ve Bina Envanter Çalışması yapılmıştır. Doğal afetlere karşı önlem olarak Kocaeli. Konunun bilimsel yönünü ortaya çıkarmak amacıyla Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı ve Deprem Sempozyumu’nu düzenledi. Akademik çevrelerin araştırmalarıyla ortaya çıkan raporu vatandaşlarla paylaştı.

 

RİSKLİ ALANLAR YERİNE GÜVENLİ YAŞAM ALANLARI

Büyükşehir Belediyesi’nin bir diğer değerli çalışması da riskli alanların belirlenerek tahliye edilmesi ve daha inançlı yeni yaşam alanlarının oluşturulması oldu. Bu kapsamda 12 adet Kentsel Dönüşüm Alanı belirlendi.

Derince Yenikent, Körfez Barbaros, İzmit Cedit, İzmit Hacıhır-Veliahmet, Gölcük Merkez, Derince Denizevler, Çayırova Şekerpınar ve Kandıra Akdurak Mahalleleri kentsel dönüşüm alanları olarak revize edildi. Bu bölgelerde yeni yerleşim planını hayata geçiren Büyükşehir, Kocaeli genelinde belirli bölge ve mahalleleri riskli alan ilan etti.

ÇEVRESEL DÖNÜŞÜM

Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük girişimi yeşil dönüşüm oldu. Ayrıca doğal afetlerin etkisini azaltacak ve şehrin nefes almasını sağlayacak sosyal yaşam alanları inşa etti. Bu kapsamda bakanlık nezdinde millet bahçeleri projelerini hayata geçirdi. Darıca, Derince, Gölcük Örcün ve Karamürsel Seyir Terası işleri tamamlandı. İzmit, Gebze, Dilovası ve Çayırova’daki halk bahçelerinin inşaatı devam ediyor.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAREKETİ

17 Ağustos 1999 Marmara depreminde derin yaralar alan Kocaeli, geçen sürede yapılan çalışmalarla yaralarını sardı. Olası afetlere hazırlık yapan Büyükşehir, kentsel dönüşüm projelerine de büyük önem verdi. Riskli ve Rezerv Alan ilan edilen bölgelerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli olarak Kentsel Dönüşüm çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda Büyükşehir, ülke tarihinin en büyük kentsel dönüşümlerinden biri olan İzmit Cedit Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesini hayata geçirdi. Cedit Mahallesi kentsel dönüşüm projesi kapsamında 12,6 hektar yani 126 dönüm alanda hak sahipleri ile birebir görüşmeler yapılmış ve tarihin en yüksek anlaşma oranı ile hak sahipleri ile uzlaşma sağlanmıştır. , %99

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu