Haber

SGK çalışanları İstanbul’da 2 ayrı noktada eylem yaptı: “İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz”

HABER: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları, Unkapanı’nda SGK İl Müdürlüğü ve Kartal’da SGK binası önünde yaptıkları eylemi protesto etti. şikayetler. BES İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım, “Ek gösterge yönetmeliğinde 3600 kapsamı dışında kalan SGK çalışanları için 3600 ek gösterge istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz.”

KESK’e bağlı BES üyeleri bugün birçok ilde SGK il müdürlükleri önünde eylem yaparak SGK çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmesini, kendilerinden KHK ile alınan ikramiyelerin ödenmesini ve ek ödeme noktalarında 100 puan zam yapılmasını talep etti. BES üyeleri, İstanbul Unkapanı’ndaki SGK İl Müdürlüğü ve Kartal’daki SGK binası önünde basın açıklaması yaptı.

Unkapanı’nda “SGK çalışanlarının mağduriyeti giderilsin. Kamuda en düşük maaşı alan, SGK ile hakları gasp edilen SGK işçilerinin ikramiye, ek ödeme ve fazla mesai ücretleri ödensin” yazılı pankartla Unkapanı. 11 yıl için 666 numara ve Mart ayında 2.5 milyonu EYT ile kim ödeyecek.” Türkiye’deki eylemde “3600 hakkımız bu arada alacağız”, “Direnerek kazanacağız” ve “İkramiyemizi hemen verelim” gibi sloganlar atıldı.

Sendika adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan BES İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım yaşadıkları acıyı şöyle anlattı:

“SGK ÇALIŞANLARININ İŞ YÜKÜ 2-3 KAT ARTTI: Kamuoyunun da bildiği gibi emekli olacak yaşa gelenler için düzenleme yapılacağı Cumhurbaşkanı ve Çalışma Bakanı tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Uzun yıllardır yaşanan mağduriyetleri anlatmak için onlarca miting ve benzeri eylemler gerçekleştiren EYT mağdur dernekleri, federasyon, muhalefet partisi ve konfederasyonumuz KESK bu konuyu gündeme getirmemiş ve son olarak seçim arifesinde , hükümet daha önce yalanladığı bu sorunla ilgili adımlar atmak zorunda kaldı. 1 Ocak’a 3 gün kala yapılan açıklamanın SGK il müdürlükleri önünde uzun kuyruklara neden olduğunu televizyon ve gazetelerde hepimiz gördük. Yönetmelik kamuoyu ile paylaşılmadan önce 1 Ocak’ta hizmet borçlanmasında artış oranı ve taban fiyatta artış olacağını duyan mağdurlar, sosyal güvenlik merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturarak borçlanmalarını gerçekleştirdi. talepler. Bu durum SGK çalışanlarının iş yükünü 2-3 kat artırırken, hem SGK çalışanları hem de alacaklılar büyük bir heyecanla iş yükünün nasıl olacağını ve emeklilik taleplerinin başlamasıyla nelerle karşılaşılacağını bekliyor.

SGK ÇALIŞANLARI KAMU KURUMLARININ ORTASINDA EN DÜŞÜK FİYATA İSTİHDAM EDİLİYOR: Sosyal Güvenlik Kurumu yılda ortalama 400 bin emeklilik gerçekleştiriyor ama Çalışma Bakanı’nın açıklamasına göre EYT yönetmeliği ile 2.5 milyon kişi bundan faydalanacak. Başta açıklanan 5 bin prim gün vaadinin değişmesiyle kapsamının ne olacağı da merak konusu. Bu durumda oluşacak yoğunluğun mevcut personel ile karşılanması büyük zorluklara neden olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla birlikte diğer işlerini yetiştirmek için gece gündüz çalışan SGK’lı işçi ‘Yeter artık’ diyor. SGK personeli kamu kurumları arasında en düşük ücretle istihdam edilmektedir. Tamamı üniversite mezunu olan SGK çalışanları yıllardır KPSS’ye hazırlanmakta ve yüksek puanlarla atanarak 85 milyon vatandaşa açlığın eşiğinde bir bedelle hizmet vermektedir.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN İkramiyelerimiz Ödenmemiş: 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında daha önce SGK çalışanlarının aldığı iki taban ücret üzerinden ikramiye ve bazı ek ödemeler kaldırılmış ancak bazı takımlar halen almaya devam etmektedir. . O dönemde sendikamız öncülüğünde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru sonucunda özetle mahkemenin bu konudaki kararında yetki kanununda çalışanların mali haklarını düzenleme yetkisi yoktu. kanun hükmünde kararname çıkarmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisinden temin edildiği ve kanunla verilen bir hakkın kanun hükmünde kararname ile kaldırılamayacağı. ve yeniden düzenlemeye en yüksek mahkeme tarafından karar verildi. SGK her ne sebeple olursa olsun yeni bir düzenleme yapmamış, önceki yönetmeliğe dönülmeyerek ikramiyelerimiz ödenmemiştir. Bu konuda sendikamız yeniden harekete geçti, mahkemelere başvurdu, bazı illerde birinci derece mahkemeler kazanılmasına rağmen sonuç alınamadı ve hukuksuzluk devam etti.

SGK İŞ YÜKÜ BAKIMINDAN AĞIR KURUMLARDAN BİRİ: EYT yönetmeliği ile artacak iş yükü nedeniyle SGK çalışanlarının mağduriyeti arttı ve daha da artacağı aşikar. Ek gösterge yönetmeliğinde 3600 Ek Gösterge kapsamından çıkarılan SGK çalışanları buradan darbe aldı. Bazı kurumlarda iş yoğunluğundan dolayı farklı isimler altında ek ödeme yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanlarına adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanlarına döner sermaye ödemeleri, Milli Eğitim Bakanlığında ek öğrenim ücreti, belediye çalışanlarına istikrar tazminatı gibi. SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en ağır kurumlardan biridir.

“İNSAN ONURUNA UYGUN ŞARTLARDA ÇALIŞMAK, İNSANLIKLA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Yıldırım taleplerini de şöyle sıraladı:

“-SGK çalışanları olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir şekilde kesilen ve halen mahkeme kararına rağmen ödenmeyen ikramiye ve diğer ek ödemelerimizin geçmişe dönük olarak yapılmasını istiyoruz.

SGK Ek Ödeme Yönetmeliği’ndeki ek ödeme noktalarına 100 puan eklenmesini istiyoruz.

Ek gösterge yönetmeliğinde 3600 kapsamı dışında kalan SGK çalışanları için 3600 ek gösterge istiyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak kurum içi ekspertiz ekiplerinin kurulmasını ve SGK tazminatının ödenmesini talep ediyoruz.

Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz.

Taleplerimiz karşılanana kadar çabalarımız devam edecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu