Ekonomi

Deprem bölgesinde kredi muslukları açıldı

Kahramanmaraş’ta depremin yaralarını sarmak için deprem evlerinin yapımından günlük ihtiyaçların karşılanmasına kadar gerekli tüm adımlar hızla atılırken, bölgedeki firmaların ve vatandaşların finansmana erişiminde de tüm kolaylıklar sağlanıyor. .

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta yayınladığı Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan Zelzele Bölgesi’ndeki Kredi Gelişmelerine ilişkin araştırma, kamu bankaları başta olmak üzere bankacılık şubesinin afet bölgesinde borçların ertelenmesinden birçok açıdan önemli adımlar attığını ortaya koydu. yeni finansman sağlanması.

UYGUN PAKETLER MEVCUTTUR

Deprem felaketinin ardından yetkililerin aldığı tedbirlerle deprem bölgesindeki finansal hizmetlerin devamlılığı sağlanırken, depremden etkilenen kişi ve şirketlerin kredi ödemeleri ertelendi veya silindi. Ayrıca, deprem bölgesinde yaşayan veya faaliyet gösteren müşteriler için bankalar tarafından uygun koşullarla kredi paketleri uygulamaya konulmuştur. Ocak 2023’te depremden etkilenen 11 ilin prestijiyle birlikte, ticari kredilerin TL cinsinden toplam bakiyesi 397 milyar TL, döviz kredilerinin TL karşılığı ise 167 milyar TL oldu. Böylece toplam ticari kredi bakiyesi 564 milyar TL olarak gerçekleşti.

MART’TA 65 MİLYAR TL KREDİ

Afet bölgesindeki TL ticari kredilerdeki artış Şubat’ta 12,5 milyar TL olurken, Mart’ta söz konusu artış 29,8 milyar TL’ye yükseldi. Bu gelişmede sarsıntı bölgesindeki kurumsal kredilerin menkul kıymet kuruluşundan muaf tutulması etkili oldu. Şubat ayında 10,3 milyar TL olan bireysel kredilerdeki artış Mart ayında 35,2 milyar TL’ye yükseldi. Böylece sarsıntılı bölgede Şubat ayında 22,8 milyar TL olan kredi kullanımı, Mart ayında 3 kat artarak 65 milyar TL’ye ulaştı.

ÇALIŞAN ÖNLEMLER

Depremin ardından bölgedeki ekonomik aktiviteyi canlandırmak ve depremin bireyler, şirketler ve finansal sistem üzerindeki etkilerini en aza indirmek için BDDK ve TCMB başta olmak üzere düzenleyici otoriteler ve birlikler tarafından hızla tedbirler açıklandı.

Bölge bankalarının faaliyetlerine sağlanan esneklik ve bankaların kredi politikalarında bölgeye özgü uygulamaların kullanılması, sarsıntının ekonomik ve finansal etkilerinin sona erdirilmesine yardımcı oldu. Sarsıntının ekonomik aktiviteyi minimum düzeyde etkilemesi ve Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etki yaratmaması için işletmelerin krediye erişimleri iyileştirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu